La Yeonghye és una dona qui, segons el seu marit, no te res d´especial, ni cap atractiu, ni cap defecte gros, llevat que en cert moment decideix deixar de menjar carn. La seva família, entre la consternació i la histèria, tractarà per tots els mitjans, fins i tot la violència, que oblidi aquesta decisió, però només aconsegueixen empènyer-la cap a una aparent inestabilitat mental cada cop més irreversible.
Relatat des dels punts de vista successius del seu marit, desconsiderat i amb total falta d´empatia i de cap mena d´il.lusió (“El meu caràcter era més aviat insensible”), del seu cunyat, videoartísta excèntric que troba un irresistible atractiu, una fascinació salvatge i floral en la persona i l´actitud de la seva cunyada (“Aquella taca li feia pensar en una cosa prehistòrica, una cosa anterior al procés evolutiu o en un rastre de la fotosíntesi”), i de la seva abnegada germana, que es veu superada per l´obstinada i certament autodestructiva conducta de la Yeonghye (“Empesa per un sentiment de responsabilitat que no podia desatendre”), aquesta impactant novel.la sud-coreana em recorda força a l´ambient opressiu i malaltís de “Una cuestión personal”, de Kenzamburo Oe i al lletgisme oníric de “Eraser Head”.
El vegetarianisme en si mateix no és el tema central, sinó el rebuig passiu però inexorable de la protagonista envers els valors capitalistes, patriarcals i violents de la societat sud-coreana de l´actualitat que s´han anat imposant als principis més tradicionals de les cultures orientals, més espirituals i més igualitaris, i amb els que conviuen no sempre ben avinguts: el fet de menjar carn, per exemple, s´ha convertit marcador de l´estatus social, i la discriminació de les dones, encara és un fet completament implantat i acceptat per tothom. La Yeonghye s´embarca en la seva lluita de resistència pacífica i silenciosa sense planificar-la, d´una manera visceral, irreflexiva que es torna exasperant pel seu entorn, portant-la a un aïllament que la conduirà a un procés de purificació, d´identificació amb els altres éssers vius, de dissolució en el tot i en el no-res: “Aspira a una metamorfosi radical que la converteixi en una entitat més pura”. El vegetarianisme és només el primer pas d´aquest procés de desintegració en la natura (“Molt aviat deixaré de parlar i de pensar”, “Tots els arbres del món semblen germans”) pel que pagarà un alt preu.
Està escrit amb un estil molt personal, d´una certa senzillesa i ingenuïtat, alternant tendresa i crueltat, ocasionalment impregnat d´un lirisme orgànic i colorista, que no lluminós, i un ambient claustrofòbic i desesperançat, que arrossega la resignació i la desil.lusió des del mateix començament.
El tema dels somnis m´avorreix una mica (em passa sempre), però tampoc no en fa un ús abusiu.
L´edició està molt cuidada i plena d´extres: pròleg, notes dels traductors, subtítols en l´idioma original, entrevista amb l´autora, etc.
:Rata_. 7.8.
Drama eco-existencial
Dissabte, 25 de Gener 2020
Yeonghye es una mujer que, según su marido, no tiene nada especial, ni ningún atractivo, ni ningún defecto grande, salvo que en cierto momento decide dejar de comer carne. Su familia, entre la consternación y la histeria, tratará por todos los medios, incluso la violencia, de que olvide esta decisión, pero solo consiguen empujarla hacia una aparente inestabilidad mental cada vez más irreversible.
Relatado desde los puntos de vista sucesivos de su marido, desconsiderado y con total falta de empatía y de ningún tipo de ilusión (“Mi carácter era más bien insensible”), de su cuñado, videoartista excéntrico que encuentra un irresistible atractivo, una fascinación salvaje y floral por la persona y la actitud de su cuñada (“Aquella mancha le hacía pensar en una cosa prehistórica, una cosa anterior al proceso evolutivo o en un rastro de la fotosíntesis”), y de su abnegada hermana, que se ve superada por la obstinada y ciertamente autodestructiva conducta de Yeonghye (“Empujada por un sentimiento de responsabilidad que no podía desatender”), esta impactante novela surcoreana me recuerda bastante al ambiente opresivo y enfermizo de “Una cuestión personal”, de Kenzamburo Oe y al feísmo onírico de “Eraser Head”.
El vegetarianismo en sí mismo no es aquí el tema central, sino el rechazo pasivo pero inexorable de la protagonista hacia los valores capitalistas, patriarcales y violentos de la sociedad surcoreana de la actualidad que se han ido imponiendo a los principios más tradicionales de las culturas orientales, más espirituales y más igualitarios, y con los que conviven no siempre bien avenidos: el hecho de comer carne, por ejemplo, se ha convertido en un marcador del estatus social, y la discriminación de las mujeres, todavía es un hecho completamente implantado y aceptado por todo el mundo. Yeonghye se embarca en su lucha de resistencia pacífica y silenciosa sin planificarla, de una manera visceral, irreflexiva, que se vuelve exasperante para su entorno, llevándola a un aislamiento que la conducirá a un proceso de purificación, de identificación con los otros seres vivos, de disolución en el todo y en la nada: “Aspira a una metamorfosis radical que la convierta en una entidad más pura”. El vegetarianismo es sólo el primer paso en este proceso de desintegración en la naturaleza (“Muy pronto dejaré de hablar y de pensar”, “Todos los árboles del mundo parecen hermanos”) por el que pagará un alto precio.
Está escrito con un estilo muy personal, de una cierta sencillez e ingenuidad, alternando ternura y crueldad, ocasionalmente impregnado de un lirismo orgánico y colorista, que no luminoso, y un ambiente claustrofóbico y desesperanzado, que arrastra la resignación y la desilusión desde el mismo principio.
El tema de los sueños es un tema que me aburre un poco (me pasa siempre), pero tampoco hace un uso abusivo.
La edición está muy cuidada y llena de extras: prólogo, notas de los traductores, subtítulos en el idioma original, entrevista con la autora, etc.
Deja una respuesta